onsdag 15 april 2009

Schools are prisons

Ja, får herr Jan-lärarna-borde-ha-SÄPO-på-kortnummer-Björklund fortsätta med sin skolpolitik blir rubriken, bokstavligt talat, verklighet. Senaste i raden av förslag från denne gode liberal är att införa hårdare straff mot stökiga elever. Straffen består av skriftliga varningar, försittning (sitta i skolan innan skoldagen börjar istället för efter) och avstägningar. Dessa regler ska gälla ända ner till lågstadiet, som det är nu får bara gymnasieelever stängas av.

Hur kan man sätta en sådan vettvilling som skolminister? Räcker inte USA:s fängelsepolitik som exempel på att hårdare straff inte är lika med färre brott? Att mörda någon som mördat inte leder till att färre människor dödar, utan tvärt om. De stater som fortfarande har dödsstraff har även högsta antalet mord.

Borde inte Janne-Banan istället ta och fundera på varför stökiga elever är just stökiga? Skulle han bara fundera i fem minuter tror jag till och med han kommer på svaret. För det är ganska enkelt, stökiga barn är inte stökiga bara för att. Ofta beror det på problem i hemmet, utanförskap eller liknande som gör att de söker den uppmärksamhet de inte får annars.

Det är inte Kalle Svensson som bor i radhus med sin affärsbiträdes-mamma, civilekonoms-pappa och exemplariska storasyster. Utan det är allt som oftast Conny Ståhl som bor med sin städerska-mamma och bara träffar sin halv alkoholiserade, och arbetslösa pappa varannan helg. Lösningen på detta problem är inte att försitta dom eller låta dem stanna hemma från skolan, det säger ju sig självt.


1 kommentar:

Kalle sa...

Ministrar har en tendens att se människor som statistik och siffror istället för människor.
Då känns det bättre att sparka undan och glömma problemen..